Смачна небезпека

01.06.2023

За тривалу зиму всі встигли знудитися за смаком свіжих овочів. Однак, аби вони пішли нам на користь, слід пам'ятати, що рання городина може містити досить велику кількість нітратів. Тож треба знати способи їх знешкодження.Нітратне зло– Нітрати – це природні речовини, і в нормальних природних кількостях вони наявні в усіх рослинах та є нешкідливими для людського організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їхня кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити. Відтак вступають у взаємодію з гемоглобіном, який перетворюється в метгемоглобін і втрачає здатність виконувати свою головну функцію – переносити кисень. У результаті в організмі настає кисневе голодування. Також слід знати, що надмір нітратів призводить до утворення нітрозамінів, які є найпотужнішими канцерогенами. Накопичуючись в організмі, вони сприяють утворенню онкологічних захворювань.Перші симптоми отруєнняОзнаки отруєння, за словами лікаря, можуть з'явитися через одну-шість годин після вживання високонітратної їжі. Людина скаржиться на нудоту, блювоту, біль у животі, діарею, збільшення печінки, іноді пожовтіння білків очей, зниження артеріального тиску, охолодження кінцівок, синюшність нігтів, губ, обличчя, слизових оболонок, задишку, слабкість, сонливість, головний біль, шум у вухах, помутніння свідомості аж до її втрати. – За цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря, викликати швидку допомогу. До приїзду медичних працівників потрібно промити шлунок – випити до двох літрів холодної води й спричинити блювоту. Після цього можна прийняти кілька таблеток активованого вугілля з розрахунку одна таблетка на десять кілограмів маси тіла чи інші сорбенти. Найбільше – у «хвостику» і в качаніДля того, щоб уникнути отруєння нітратами, потрібно знати правила споживання ранніх овочів та фруктів. Найбільше накопичують нітратів такі культури, як капуста, морква, огірки, кабачки, салат, редиска, редька, буряки, селера, кріп, петрушка, кавуни. Плоди, в яких міститься багато нітратів, можуть відрізнятися за кольором і великими розмірами. У нітратній морквинці серцевинка може бути білішою, ніж інші частини. У капусті нітрати збираються в качані та верхньому листі, а в огірках, кабачках – у шкірці та «хвостовій» частині.На півгодини – у воду– Щоб зменшити кількість нітратів, перед вживанням свіжі овочі треба замочити хоча б на півгодини у ледь підсоленій воді. – Вісімдесят відсотків нітратів виходить із овочів у воду під час відварювання. Але важливо відразу після приготування вийняти овочі з води, інакше вони знову вберуть нітрати з відвару. Готуючи борщ чи овочеву юшку, бажано весняні овочі відварити 15 хвилин у воді, злити її, а після цього готувати страву. Потрібно відокремлювати від плодів високонітратні частини: качан від капусти, шкірку й хвостики з огірків, кабачків, моркви, буряків. Під час тушкування овочів не треба накривати каструлю кришкою – частина нітратів видалиться разом із парою. Знизити втричі кількість нітратів у продуктах допомагає кислота, тому слід додавати в них трохи лимонного, журавлинного соку чи яблучного оцту. Перед вживанням страв із ранніх плодів лікар радить випити склянку апельсинового соку чи журавлинного морсу. Допомагають знизити концентрацію нітратів в організмі вітаміни А, Е, С. Тому варто заправляти страви різними нерафінованими оліями. Вітамін Е міститься в усіх оліях, вітамін А – в гарбузовій, олії шипшини, обліпихи. Також не рекомендується купувати навіть ледь прив'ялі овочі та фрукти: в них у рази збільшується кількість нітратів.

Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати